Sahara Mall Development West Extension

LOCATION: Sharjah, UAE
STATUS: Finished
YEAR: 2014

This project is an expansion of the existing Sahara Mall located in Sharjah. The design seamlessly links to the existing shopping mall, making way for a wide range of high-end retail spaces to attract a more diverse and international mix of shoppers. Located in the heart of Sharjah, it acts as a focal point for shopping, meeting and relaxing. The interior design is inspired by the beauty, colors and textures of the desert, applied in a way that the new spaces are understood as a continuity of the existing Sahara Mall, which represented a design challenge from the beginning. The program includes the interior design of all public spaces inside the New West Extension and for the transition areas: mall corridors, public toilets, lift lobbies, prayer rooms and the clinics module which has a separate entrance.

The Transition Zone links both developments. This bridge welcomes and guides visitors to the new expansion and has the same spirit as the existing mall. A warm and dynamic atmosphere is achieved, with inspirational elements like the desert references present in the fine dining area which provide a cozy space by combining warm textures, palm tree shapes and a touch of bright colors with natural light coming from the roof skylight. Dynamic corridors provide access to the main atrium, which is the heart of the extension area and a vibrant space for shoppers to meet and immerse themselves in the retail experience.

SM_02SM_03